T'has quedat sense aspirines i tens mal de cap. Què fas?

__A._ Demanar-ne una al veí
__B._ Baixar a la farmàcia de la cantonada
__C._ Recórrer 200km en bicicleta per aconseguir-la

T'imagines què va fer ell?

 
 

 


En Makenzi recorre prop de 200 km en bicicleta quan necessita medicaments. És infermer d’un poblat del Kasai (a la República Democràtica del Congo) on no hi ha farmàcies. Per això, cada mes ell i altres infermers agafen les seves bicis, velles i atrotinades, i pedalen un promig de 100 km. fins a l’Hospital de Kole, on recullen les medicines que els permetran desenvolupar la seva tasca diària.

Però aquest trajecte en bicicleta és només l’última part del llarg recorregut que han fet aquests medicaments. Surten en camió de Barcelona, per arribar fins a Brusel·les. Allà, un avió els porta a Kigali (Ruanda), i creuen la frontera fins a Goma, a més de 100 Km, dalt d’un altre camió.

Al cap d’uns dies, són traslladats a Lodja - 1.000 Km - en un petit avió de comerciants. A partir d’aqui, degut a la manca de vehicles i el mal estat de les carreteres, fan l’últim tram fins a l’Hospital de Kole (a 200 Km) carregats dalt de una bicicleta.

El trajecte dels ciclistes (de 400 km entre anar i tornar) dura prop de 10 dies. Dormen en poblats, i han de vigilar constantment els lladres. Fins i tot a vegades s’han d’amagar de la pròpia polícia, perquè no els robin el preuat carregament. Un cop a Kole, en Makenzi pot agafar una de les caixes, i portar-la al seu poblat.

Però, el fet més sorprenent, és que històries com aquesta continuïn succeïnt diàriament al segle XXI.

 
 
Transportant medicaments i mosquiteres de Lodja a Kole. 200 km
 
Transportant arrós per vendre de Kole a Kananga. 500 km
 
Transportant carn seca per vendre de Kole a Kananga. 500 km
 
Recorregut dels paquets, des de Barcelona a Kole
 
 
Novembre 2009 © Pobles Germans